Duiken is niet alleen een sport voor volwassenen, maar kinderen kunnen ook al kennis maken met deze leuke sport. Voor de jeugdleden van J.O.S.V. Orca die in baan 3 en 4 zwemmen is er daarom sinds 2012 de mogelijkheid om de NOB-ScubaDoe-jeugdopleiding te volgen. Tijdens deze opleiding leren ze in het zwembad op een leuke en veilige manier stap-voor-stap duiken met perslucht.

De opleiding vindt plaats tijdens de reguliere snorkellessen van 20.00-21.30 uur. Aan het begin van de les wordt er aan de hand van de scubadoeagenda bepaald welke baan er die avond aan de beurt is. Aan de hand van de voortgang van de kinderen wordt er door de instructeurs bepaald welke kinderen die avond aan de beurt zijn om te duiken.

Opbouw ScubaDoe-jeugdopleiding


De ScubaDoe-jeugdopleiding is samengesteld door de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) en bestaat uit 3 brevetten en een aantal specialisaties. Bij het behalen van ieder brevet of specialisatie wordt er een mooie brevetkaart uitgereikt. Na het behalen van deze brevetten en een 5-tal specialisaties wordt het Scubadoebrevet uitgereikt, waarmee de kinderen een flinke voorsprong zullen hebben op de 1* duikopleiding.

De ScubaDoe brevetten zijn:
– Adembrevet
– Bellenbrevet
– Trimbrevet

De specialisaties die bij J.O.S.V. Orca worden gegeven zijn:
– Duikcomputer
– Bootduiken
– Onderwater orientatie
– Redden
– Buitenduiken
– Vinzwemmen

Aan de hand van dit traject leert het kind niet alleen de basistechnieken om veilig te kunnen duiken te kunnen duiken. Er komen ook leuke onderwaterpuzzels, opdrachten en tal van interessante onderwerpen aan voorbij die te maken hebben met het duiken. Hierbij kan gedacht worden aan: het onderwaterleven, het gebruik van een kompas, de werking van een duikpak, het onderwater in elkaar zetten van een houten kruk en nog veel meer!

De duikopleiding wordt gegeven door ervaren NOB-duikinstructeurs die een speciale opleiding hebben gevolgd voor het geven van de ScubaDoe-jeugdopleiding.

Kosten

Omdat de ScubaDoe-jeugdopleiding wordt gegeven tijdens de reguliere zwemavonden bedragen de kosten voor de ScubaDoe-jeugdopleiding eenmalig €20,00* voor het cursusboek en €20,00* per jaar voor het lidmaatschap van de NOB. Hiervoor krijg je naast een leuke opleiding 8 keer per jaar het Magazine Onderwatersport in de brievenbus.
* bijgewerkt in december 2020

Meer weten?

Op de speciale Scubadoe website van de NOB is zowel voor de ouders als voor de kinderen veel meer informatie te vinden over de ScubaDoe-jeugdopleiding. Mocht u hier het antwoord niet kunnen vinden of een andere vraag hebben dan kunt u ons bereiken door het contactformulier in te vullen.

Voor kleine impressie, kijk dit filmpje!